Effektfull utomhusbelysning

Belysning utomhus ska inte bara inge trygghet, det ska gärna också vara vacker. En effektfull belysning i trädgården, vid entrén eller uppfarten blir som en inredning i sig och ett komplement till eventuella trädäck, stenläggningar och växter. Förutom att skapa mysiga sittplatser går det att skapa de mest fantastiska effekter bara genom att rikta ljuset mot träd och växter och därigenom leka med ljus och skuggor.

Var trädgårdens sittplatser ska placeras är naturligtvis en fråga om utrymme, men ofta är de placerade i direkt anslutning till bostaden. Det kan till och med röra sig om isolerade uterum och verandor. Är du det minsta orolig över radon finns det mätpaket att beställa hos radea.se och enkelt ta reda på om halterna ligger under godkänd nivå. På så sätt kan du fortsättningsvis avnjuta ditt kvällste i ditt uterum med vetskapen om att du inte inandas för höga halter av det skadliga ämnet. Ett isolerat uterum eller dito veranda kan bli mycket vackra med rätt ljussättning och kan användas även när snön ligger djup.

Kelvingrader

Ljus mäts i kelvin som är ingenting annat än ljusets färgtemperatur. En utomhusbelysning behöver inte så många kelvin som till exempel en arbetsbelysning inomhus. Att använda sig av lite olika ljustemperaturer när man belyser sin trädgård blir nästan som att måla med ljus och du kan skapa en massa iögonenfallande effekter. När du köper din belysning ska det stå på förpackningen hur många Kelvin belysningen har. Ett lågt tal betyder att lampan har ett varmare gulare sken och ett högt tal betyder att den lyser kallare och vitare. Tänk också på grannarna och använd bländskydd. Du kan till exempel placera din belysning dold bakom en sten eller något annat föremål. När du vill belysa en uppfart kan du göra detta genom att istället rikta ljuset mot växtligheten kring denna istället för att belysa själva ytan. Prova dig fram och studera effekten från olika håll tills du är nöjd.