Belysning för uterummet

Det finns minst lika mycket att tänka på när det gäller utomhusbelysning som inomhusbelysning. De flesta glömmer bort att planera utomhusmiljön ordentligt från början. För att få till både rätt känsla och rätt belysning behöver man tänka igenom helheten först. Vad ska man till exempel använda sitt uterum till? Med den rätta ljussättningen kan uterummet förlänga den tid man faktiskt har möjlighet att spendera utomhus och bli en uppskattad investering.

Ljusdesigner

Vill man koppla ett helhetsgrepp om såväl sitt uterum som sin trädgård från början, men saknar tid eller kunskap kan man med fördel vända sig till en ljusdesigner som kan gå igenom behov, ge inspiration och förslag på genomtänkt, planerad och fördelaktig belysning. Det kostar en slant men kan vara väl vät pengarna i slutändan. Det är klokt att förvalta möjligheten som ett uterum ger att förlänga sommarsäsongen.

Genomtänkt och snyggt

De allra flesta håller med om att ett välbelyst och inbjudande uterum är både smart och snyggt. Väggbelysning kan till exempel kompletteras med varierande former av stämnings- eller mysbelysning. Ett uterum kräver oftast inte takbelysning eller allmänljus på samma sätt som inomhusbelysning gör. Det finns dock olika utomhusarmaturer som gärna imiterar till exempel vardagsrumslampor när det gäller design och utseende, men som kanske istället för glödlampor ger plats för ledljus eller ljus som imiterar stearinljus. Vill man ha en taklampa är dimbar belysning att föredra. Ljusslingor, lyktor eller soldrivna lampor är också populärt i uterummet. Ett uterum som är upplyst minskar även risken för att drabbas av inbrott. Timerbelysning är en klok investering när man inte är hemma.