Sovrumsljus

Ett annat viktigt rum i huset där det gäller att ha rätt typ av belysning är i sovrummet. Även här gäller den gyllene regeln att individuella behov och önskemål får styra valet av ljuskällor. De flesta håller dock med om att skarpt och intensivt ljus oftast inte är önskvärt där man vill varva ner och vila.

Rogivande belysning

Taklampan tjänar även i detta rum sitt syfte som övergripande och allmän ljuskälla, men riktade lampor är aldrig fel att ha nära själva sängen. Om man föredrar att koppla av med en god bok räcker inte taklampans sken men en läslampa kan ge precis det punktljus som man är ute efter. Man kan också använda sig av en taklampa med vridbara spotlights för att kunna rikta ljuset. Vill man ha ett ljus där man inte behöver anstränga ögonen är läslampor att föredra.

Spotlights kan användas för att lättare hitta i såväl byråer som garderober om man har klädförvaring i sovrummet. Särskilt om man delar sovrum och ska upp vid olika tider på morgonen kan det vara användbart med ett milt och mjukt ljus som inte stör den som ska fortsätta sova en stund till, samtidigt som man inte behöver famla bland kläderna i blindo.

Bakgrundsljus och väggbelysning

Ett vilsamt ljus i ett sovrum kan till exempel komma från väggbelysning som är ett utmärkt alternativ när man önskar ett bakgrundsljus som både är diskret, mjukt och bländningsfritt. En uplighter kan med fördel stå på golvet och flyttas runt medan vägglampan antingen kan vara fast eller flexibelt vridbar. En vinklad lampa kan användas både som läslampa och bakgrundsljus om man till exempel tycker om att titta på TV i sovrummet. En dimmer är också något som kan skapa stämningsljus i sovrummet och där man själv kan bestämma ljusstyrkan.

Nattlampa

Det finns också gott om nattlampor både för barn och vuxna om man känner att man vill ha en lampa som kan skänka såväl ro som ledljus om man är mörkrädd eller behöver gå på toletten mitt i natten. En nattlampa kan se ut lite hur som helst. Vägglampor med fina skärmar kan fästas direkt på väggen, bordslampor på nattduksbordet som inte lyser för skarpt eller en lavalampa kan ge ett varmt och lugnande ljus. Det finns också lampor som man kan sätta i eluttaget där ljuset lägger sig som en strimma längs golvet.