Behovsbelysning i vardagsrummet

De flesta är överens om att belysning är viktigt. Lampor av olika sorter och utseenden samt med olika funktion behövs helt enkelt för att vi ska kunna se efter mörkrets inbrott. Förr i tiden fick man använda stearinljus, facklor eller fotogen vilket i längden är ganska skadligt för ögonen. Med elektricitetens framväxt under 1800-talet revolutionerades belysningen som med tiden kom att lysa upp de flesta hus och hem. Numera ger rätt form av belysning som placeras på det rätta stället betydligt mer än bara det nödvändiga ljus som vi behöver för att kunna orientera oss. Med ljus kan vi skapa stämningsfulla miljöer.

Många ljuskällor

Genom att välja rätt lampor kan belysningen i vardagsrummet bli så mycket mer än bara en stämningsfull eller dekorativ inredningsdetalj. Rätt val av lampor kan nämligen bokstavligen göra hela rummet, precis som felaktig belysning kan irritera ögonen och göra att familjen kanske hellre väljer att vistas i ett annat rum. Ett vardagsrum kommer bäst till sin rätt om både möbler och belysning fungerar med det som man har tänkt att göra i rummet. Detta rum brukar även kallas allrum, vilket speglar ett rum där man spenderar en hel del tid och gör varierande saker. Här måste ljuskällorna med andra ord vara många, varierande och anpassas efter aktivitet. Är rummet stort krävs dessutom ännu fler ljuskällor. Experter brukar rekommendera att ett normalstort allrum kräver någonstans mellan 6 till 8 olika lampor.

Flexibel belysning efter behov

Tycker man om att läsa böcker i favoritfåtöljen eller i vardagsrumssoffan kan en golvlampa fungera som en effektiv läslampa. Golvlampan har många fördelar med tanke på att den kan flyttas efter behov. Det kan också vara bra att tänka på att välja en golvlampa med ljus som kan riktas. På detta sätt kan lampan möta olika behov och vara precis så flexibel som man vill att den ska vara. Det blir också mycket lättare att möblera om när man lika enkelt kan flytta runt både belysning och möbler. Även bordslampor är väldig flexibla och kan användas på olika sätt i vardagsrummet. De kan dessutom rent inredningsmässigt förhöja rummets stil samtidigt som de kan skapa stämningsljus. Med bordslampan kan man belysa olika punkter, använda dekorativa skärmar och lampfötter samtidigt som lampan likaväl kan stå i bokhyllan som i fönsterkarmen.

Mjukt ljus

I vardagsrummet blir det ofta en hel del tv-tittande och det kan då vara en bra idé att satsa på en ljuskälla som ger ett mjukare sken som är skönt för ögonen. Ljus bakom tv-apparaten, eller bredvid den är bra för att undvika skarpa kontraster mellan ljus och mörker som tröttar ut ögonen. Det är klokt att arbeta medvetet med att fördela ljuset på olika sätt för att belysa det ofta ganska stora allrummet. Tavelbelysning kan till exempel skapa små ljuspunkter där sådant man vill lysa upp får ett mjukt och mysigt ljus. Taklampor som man kan dimma ner ger frihet att anpassa belysningen efter det aktuella behovet.