Köksbelysning

Köket brukar ofta kallas hemmets hjärta och här kan det krävas en hel del ljuspunkter och ju större rummet är desto fler behövs. I köket sker många olika arbetsmoment och aktiviteter. Det är helt enkelt viktigt att kunna se vad man håller på med när man förbereder och tillagar mat.

Punktbelysning

Med tanke på kökets varierande arbetsmoment är punktbelysning över till exempel diskbänk och arbetsbänk viktigt. Lysrör eller halogenspotlights ger ett bra arbetsljus och en högre ljusnivå som passar köksarbetet. Vidare behövs även belysning över spisen där man behöver hålla koll på såväl stekpannor som grytor. Förutom punktbelysningen är det också bra att satsa på en taklampa som kan ge ett tillräckligt allmänljus utan att blända. Man ska till exempel kunna städa i köket och se vad man gör.

Matbordslampa

Matbordslampan är kökets dekoration som helst ska passa lika bra för tidningsläsande vid frukostbordet som mysiga middagar. En dimmer kan med fördel tillgodose olika belysningsbehov. Det många glömmer bort är att skenet från matbordslampan helst ska lysa upp hela bordet och har man ett riktigt långt bord behöver man mer än en matbordslampa. Lampor i fönsterkarmarna kan också hjälpa till att ge köket en härlig stämning.