Lys upp hösten med rätt belysning

Hösten har kommit till Sverige och det betyder mörkare morgnar och kvällar. Under denna tiden på året är det därför viktigt med bra belysning i hemmet. Det räcker oftast inte med endast en ljuskälla, utan det kan krävas flera olika beroende på dess syfte. Exempelvis kan det behövas en starkare lampa över skrivbordet där barnen sitter och gör läxor, medan det kan finnas behov av en lampa med svagare belysning när man endast ska titta på tv. Lampor är därför en mycket viktigt detalj för att man ska trivas i hemmet.

[IMAGE=fSKEFreqMDDI.jpg]

Olika rum kräver olika ljuskällor

Generellt sett krävs det olika ljuskällor beroende på vilket rum man befinner sig i och vilket syfte rummet har. Det kan dock kännas mycket svårt att veta vilken lampa och styrka som passar bäst i respektive rum. I en del rum kan det även krävas flera olika lampor beroende på dess behov.

En generell regel är att flera olika ljuspunkter gör rummet mer levande än vad en stark lampa gör. Det är exempelvis rekommenderat att välja fyra svagare lampor än en stark. Dock måste man ta hänsyn till om ljuset ska vara stämningsfullt eller inte, och det kan därför krävas att man provar sig fram för att se vilken typ av belysning som passar bäst på respektive plats. Ett annat tips är att använda sig av dimmers, detta då dessa gör det möjligt att dämpa ljuset från arbetsljus till stämningsljus. I sin tur gör detta att man kan utnyttja en lampa till en mängd olika syften.

Belysning både inne och ute

Det är inte endast inomhus som det kan finnas behov av belysning. Under den mörkare perioden av året kan det finnas ett behov av att ha belysning vid sin ytterdörr. Det kan även vara fint och mysigt att sätta lampor i ett träd eller en buske och på så sätt skapa en stämningsfull känsla i sin trädgård. Ett ställe som kan ge en tips och råd kring belysning är byggmax, här finns både belysning för inomhus- och utomhusbruk. Här kan man även köpa de tillbehör som kan krävas när man ska använda sig av belysning utomhus. Det kan exempelvis krävas en viss typ av sladdar då dessa ska tåla fukt på ett annat sätt än vad en inomhussladd behöver kunna.

Det är även skönt att endast behöva vända sig till ett ställe för att få tips och råd, så slipper man åka runt till flera olika butiker. Om man inte har möjlighet att åka till en fysisk butik går det även att köpa belysning online. På så sätt kan man enkelt kolla på lampor genom att endast behöva besöka en hemsida. Därefter kan man också beställa lamporna online och få dem hemskickade.