Belysning för garage och uppfart

Många hushåll väljer att belysa entrén och ytterdörren på olika sätt helt enkelt för att kunna se ordentligt när det har blivit mörkt, men även för att ge gäster och familj ett trevligt intryck. Såväl uppfart som entré och garage behöver belysning för att man ska kunna använda sig av ytorna efter mörkrets inbrott.

Entrébelysning

Många funderar inte så mycket på entrébelysningen och är kanske mest glada att den finns där, men faktum är att även denna typ av belysning kräver lite eftertanke. Placeras lampan för långt bort från ytterdörren ser man inte tillräckligt bra och sitter den för nära kanske man bländas istället. Experter på området rekommenderar faktiskt att man som husägare gärna använder en nedåtriktad armatur i form av en utomhusanpassad taklampa som leder ljuset i rätt riktning. Av säkerhetsskäl är det dessutom smart att belysa sin entré med tanke på ljusskygga tjuvar.

Husfasaden

Fasadljus kan ge ett behagligt sken och bidra till att lysa upp huset och dess närmaste omgivningar. Här kan man använda sig antingen av spotlights i takfot eller väggarmaturer direkt på själva fasaden. Det är dock viktigt att man kollar upp att man kan se ut utan att bli bländad av spotlights ovanför fönstret. Man kan också bemöda sig om att se hur denna typ av belysning kan fungera ihop med till exempel trädgården för att skapa härliga och användbara effekter. Man kan också välja att använda riktade spotlights som belyser husfasaden underifrån. Dessa kan monteras på fasaden eller helt enkelt placeras i rabatten under den.

Garage

Själva garaget och garageuppfarten kanske inte är tomtens mest attraktiva läge men den kräver ändå någon form av ledljus för att man ska kunna parkera bilen på ett säkert sätt samt se vad man gör när man har klivit ur den. Ofta används en ensam lampa strax ovanför porten men den kan med fördel kombineras med pollare eller markspotlights för att lysa upp garageuppfarten och skapa mer harmoni och balans. På detta sätt kan en annars ganska tråkig del av tomten införlivas med resten av huset.

Infart

Beroende på var man bor och hur långt avståndet är från gatubelysning till ytterdörr kan man även välja att lysa upp sin infartsväg. Även trädgårdsgångar kan ljussättas på liknande sätt med ovan nämnda pollare och markstrålkastare. Här kan man experimentera med intervaller och hur långt ovan mark man vill ha belysningen. Förhållandet mellan ljus och skuggor kan skapa intressanta vinklar och effekter. Ute på landsbygden kan en infart på 50 till 100 meter eller mer göras mycket vacker med solcellslampor längs vägen.