Funktionell badrumsbelysning

Det är viktigt att ha en funktionell belysning i badrummet samt att välja våtrumsanpassade lampor. I badrummet behöver man till exempel kunna se ordentligt för att sminka sig, raka sig eller bara ta ett avkopplande bad. Vill man läsa tidningen när man sitter på toaletten behöver man en ljuskälla som är behaglig för ögonen.

Placering

Beroende på aktivitet och badrummets storlek kan det behövas olika typer av belysning. Tänk alltid på att bara köpa lampor avsedda för våtutrymmen. Vid installation är det bra att vända sig till en elektriker. Det är nämligen viktigt att alla armaturer är säkra och rätt placerade. Med tanke på att badrummet är en plats som ska kunna hållas både ren och fräsch är det även viktigt att man har belysning som gör det möjligt att städa. En bra och säkert placerad taklampa behövs för att ge ett fullgott allmänljus.

Integrerad belysning

Taklampan bör kompletteras med till exempel olika typer av punktbelysning. Här kan man använda spotlights eller lampor i ögonhöjd bredvid spegeln för att underlätta rakning och sminkning. Man kan hitta speglar med integrerad belysning. Det kan också vara en god idé att sätta upp en hållare för till exempel en ljuslykta på lämplig plats om strömmen skulle gå. En dimmer fixar enkel justering av badrumsljuset till mysnivå.