Designklassiker

Det är nästan alltid ett säkert kort att satsa på en design som är både tidlös och framför allt hållbar. Detta gäller naturligtvis inte bara möbelbranschen utan också belysningsbranschen. Här finns många gamla godingar att hålla utkik efter.

AJ-lampan

Den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen har skapat en hel del oförglömliga möbler men också en alldeles särskilt lampa. AJ-lampan är en designklassiker som skapades 1960 till hotel Radisson SAS Royal i Köpenhamn. Jacobsen samarbetade med det kända lampföretaget Louis Poulsen. Den asymmetriska formen är karaktäristisk och lampan vilar på ett nätt stativ. AJ-lampan finns som både golvlampa och bordslampa och kan till utseendet närmast beskrivas som en exklusiv skrivbordslampa, vilket är föga förvånande med tanke på att Jacobsen räknas som en av företrädarna för funktionalismen.

Grasshopper

Greta Magnusson-Grossman från Helsingborg var en arkitekt och möbeltillverkare som slog igenom i sin studio i Stockholm. 1940 flyttade hon till Los Angeles med sin man Billy Grossman och öppnade en exklusiv butik på anrika Rodeo Drive där hon både ritade egna möbler, hus och sålde andras material. 1947 skapade hon den berömda lampan “”Grasshopper”” som har kommit i produktion igen hos den danska tillverkaren Gubi. Gubi har även satsat på hennes lampa Cobra och G-10.

PH lampan

Den danske författaren, arkitekten och formgivaren Poul Henningsen har skapat två oförglömliga lampor som med hjälp av genial ljusspridning skänker ett behagligt ljus som blev revolutionerande. 1957 designade han PH Kotte, som verkligen kan liknas vid en kotte med sina 72 blad som på olika sätt reflekterar och riktar ljuset i en oförglömlig kombination. 1958 skapade han den berömda pendellampan PH-5 som ser ut som ett flygande tefat med fyra ytterskärmar där de två översta reflekterar ljuset uppåt och de två nedersta riktar ljuset nedåt.

Bumling

1968 designade den svenske ingenjören och formgivaren Anders Pehrson den älskade retrolampan “”Bumling””. Lampan blev en stor succé som från början såldes i riktigt starka färger, men som numer håller en mer neutral färgskala. Den är dock fortfarande lika populär.