Olika typer av belysning i hemmet

Olika sorters lampor har olika funktion i hemmet. Att ha rätt sorts belysning är viktigt för att skapa ett hemtrevligt och funktionellt hem. Första steget är dock att lära sig mer om de olika typerna av belysning och hur du bäst inreder hemmet med dessa.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är den belysning som sprider ljuset i hela rummet. Oftast är det taklampan som ger allmänbelysningen i rummet. Det är viktigt att lampan ger ordentligt med ljus eftersom denna typ av belysning oftast används vid städning eller när man sitter och arbetar. Det är vanligt att låta allmänbelysningen vara på hela tiden och många väljer att justera ljusstyrkan med en dimmer.

Svenska hushåll konsumerar mycket el och därför är det ytterst viktigt med ett bra elbolag. Finska Fortum el erbjuder 100% fossilfri el till hushåll i Norden och Baltikum. Elen kommer från vindkraft, solkraft, vattenkraft och kärnkraft. Du som konsument kan välja mellan fast eller rörligt pris. Du kan även välja mellan fossilfri el eller deras miljöpaket. Miljöpaketet innebär helt förnybar el vilket är något som efterfrågas allt oftare av svenska konsumenter i takt med att många blir mer medvetna om människors klimatpåverkan.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen är de lampor som gör hemmet mysigt. Denna typ av belysning kan se ut på olika sätt, bland annat ljusslingor, hängande små lampor, bordslampor och andra dekorativa lampor. Deras främst funktion är att skapa en härlig stämning i rummet och många väljer att ha flera olika sorters ljuspunkter för stämningsbelysning.

Funktionbelysning

Funktionsbelysningen är en riktad belysning som ger ett kraftigt ljus över en begränsad yta. Detta är särskilt viktigt i köket och vid skrivbordet där en särskilt uppgift ska utföras. Denna typ av belysning gör hemmet säkert och minskar även risken för att du ska överanstränga ögonen.