Rätt belysning i olika rum

I nästan alla hemmets rum, för att inte tala om samtliga, så brukar det installeras någon form av belysning. Att enbart använda levande ljus och en kakelugn eller öppen spis är ganska ovanligt. Dock är det allmänt känt att hemmets olika rum och utrymmen har olika belysning och framför allt sken för att rummet ska komma i rätt stämning. Det kan även röra sig om att ljuset måste agera arbetsljus så att man ser bättre.

Hur de olika rummen i hemmet brukar belysas ska vi ge en fingervisning om här. Tänk även på att skaffa ett riktigt bra elbolag, gärna ett digitalt och miljövänligt elbolag som https://www.tibber.com/se/ för att få ner kostnaderna när du använder så många lampor.

Vardagsrummet

I vardagsrummet är det viktigt med allmänljus men även andra ljuspunkter som ger ett harmoniskt sken och kanske även ett stämningsfullt sådant om du bara tänder den lampan som avses. Ett tips är att ha en stor taklampa med dimrat ljus som du själv kan reglera för att få rätt känsla i rummet. Taklampan ger en allmänbelysning som lyser upp hela rummet när den är tänd. Dock är det bra att komplettera med en golvlampa i en vrå, några spotlights i bokhyllan för att lättare se boktitlar och vad som göms på hyllorna. Ställ även någon bordslampa på ett bord i rummet som kan vara tänd på kvällarna för att ge ett mysigare sken när taklampan är släckt eller har svagare ljussken.

STYLINGTIPS! I vardagsrummet är det snyggt att ha ett set av lampor ur samma serie om det är möjligt. Annars är det snyggt att du tänker på att de passar ihop för ett enhetligare intryck där även interiören passar in. Det är ju ofta i vardagsrummet man lägger ner mer energi på inredningen.

Sovrummet

I sovrummet är det bra att ha ett lite mer dämpat ljus överlag. En taklampa är visserligen att rekommendera så att du ser bra när du städar, men inse även vikten av vägglampor över sängen, mindre bordslampor på nattduksbordet och kanske en riktbar lampa vid sminkbordet. En golvlampa vid läshörnan eller myshörnan kan också rekommenderas samt inbyggda ljus i garderoben om den är stor. Ett tips är att använda lampskärmar med dovare färger i sovrummet då det ger ett stämningsfullare sken. Även riktbara lampor passar bra.

Hallen

En hall kan vara stor eller liten men i den flesta fall är den mindre. Skapa mer rymd genom att använda lampor med spegelarmaturer eller sätt lampor vid speglarna så att det reflekteras. Det ger ett större intryck. Hallen bör har starkare sken så att du ser var du sätter fötterna när du kommer hem en sen kväll eller när är lite dåsig om morgnarna.

Köket

I köket är arbetsbelysning det viktigaste. Takskenor eller takrundlar med flera riktbara lampor är perfekt, likaså en stor taklampa över köksbordet som kan höjas och sänkas. Tänk på att inte använda för dov belysning eller skärmar av textil i köket, de drar lätt åt sig smuts och matfett.