Miljövänligt hem med rätt belysning

Att ha rätt och bra belysning i ditt hem är väldigt viktigt. Ljuset ska inte bara fungera funktionellt, utan det ska också kunna skapa olika stämningar i din bostad. Det finns många orsaker till varför du bör optimera din belysning med jämna mellanrum. Den kanske främsta anledningen är för att du kan spara in en hel del pengar och samtidigt bli mer miljövänlig i din vardag.

Miljömedvetenhet har helt klart blivit en trend och vi hoppas att trenden aldrig går ur tiden. Vill du hitta sätt att få en belysning som är mer miljövänlig finns det många vägar att gå. Till att börja med kommer det stora utbudet av energisnåla produkter att vara en bra start. Det är nämligen här du kommer att hitta de produkter och den belysning som lämpar sig för just dina behov.

Välj bort klassiska glödlampor

Genom att välja ett elbolag som har grön el och få kontroll över din elförbrukning med hjälp av https://www.greenely.se/ har du kommit en bra bit på vägen. Att välja grön el betyder att du använder dig av energi som kommer från förnyelsebara källor. Det kan t.ex. handla om vind, vatten eller sol.

Nu är det dock inte grön el som vi ska prata om, utan glödlampor! Glödlampor är något som människan har använt under många många år för att få ljus i hemmet. Det många inte är medvetna om är att de traditionella glödlamporna drar mycket energi, vilket resulterar i högre kostnader. Genom att istället välja LED-lampor för du ett mer miljövänligt alternativ som också kommer att gynna din plånbok. Här är även lågenergilampor och halogenlampor ett bra val.

Välj rätt typ av lampor

När du vill se till att spara el genom dina lampor behöver du fundera på hur du använder dig av dem och vilken funktion som de har. Genom att ta reda på detta kommer det att bli lättare för dig att välja lampor som faktiskt lämpar sig. En taklampa kommer t.ex. att behöva ett mer kraftfullt ljus än fönsterlampan som ska sätta tonen för fredagsmyset.

Oavsett om du har en eller flera ljuskällor i din bostad är det viktigt att komma ihåg att släcka lampor som inte används. Går du ut ur ett rum så släcker du! Det här är också ett riktigt bra sätt att inte slösa på energi, eftersom lamporna drar för varje sekund som de är påslagna.