Inred med belysning

När vi inreder våra hem lägger vi ett stort fokus på valet av färger, inredning, dekorationer och möbler, men allt för ofta glömmer vi bort att inreda med belysning. Kanske har man redan en taklampa på plats och känner att det räcker, men sanningen är att enbart taklampan ger ett kallt och mycket opersonligt sken. Inredningsexperter världen över menar att ett rum behöver minst fem stycken ljuskällor för att kännas optimalt.

Det betyder naturligtvis inte att du behöver sätta upp fem stycken lampor i taket i ett av samma rum, utan här är det istället punktbelysning som man vill rikta strålkastarljuset mot. Punktbelysning är mindre ljuskällor som ger olika typer av sken. Det kan t.ex. handla om en taklampa, en fönsterlampa, en skrivbordslampa, en bordslampa och en golvlampa. Alla lampor har sina egna fördelar och behövs därför på olika sätt. Här berättar vi mer om hur du ska tänka när du inreder mer belysning!

Bästa inredningstipsen för din belysning

  • Väggbelysning – Att lysa upp väggarna är ett riktigt bra sätt att få ditt hem att se större och mer luftigt ut. Vill du skapa en känsla av extra rymd kan du anlita https://www.k3måleri.se och få dina väggar målade i en ljus kulör, eftersom detta reflekterar ljuset från lamporna mycket bättre. Väggbelysning är belysning som riktas uppåt, för att på så sätt kasta ljuset upp mot väggen.
  • Välj rätt belysning – Hur många ljuspunkter du har kommer inte spela någon roll om du väljer fel typ av belysning. Det är viktigt att valet av ljus faktiskt kommer till nytta i det rum som du planerar att använda dem i. I ett vardagsrum kommer du t.ex. att vilja ha både mysljus, läsljus och ett allmänljus, medan det i sovrummet kanske räcker med sänglampor och en behaglig dimmer i taket.
  • Ändra belysning efter säsong – Du kommer inte vara i samma behov av belysning på sommaren som på vintern och hösten. Under vinter och höst är det mycket mörkt ute och det finns knappt något dagsljus att dra nytta av. Här kan du med fördel ändra belysningen i ditt hem beroende på vad det är för säsong utanför fönstret. Under vintern kommer du med största sannolikhet att vilja ha en hel del juldekorationer eller annan mysbelysning. Byt ut fönsterlampan mot en klassisk adventsstjärna eller varför inte ta bort bordslampan för en ljusstake.