Poolbelysning

Rätt belysning utomhus innefattar även bra poolbelysning för de som har lyckan att kunna ta ett kvällsdopp i en egen pool. Det är nämligen inte bara trädgården som får en alldeles särskild karaktär av rätt belysning utan även själva poolen. Naturligtvis är det inte bara fråga om stämningsljus utan belysningen används också för att på ett så säkert sätt som möjligt kunna använda poolen när som helst på dygnet.

Spotlights för pool

Genom att se till att planera in poolbelysningen redan innan själva poolbygget sätter igång säkrar man såväl mysfaktor som minimerar olycksrisker när man sedan använder sin pool. Genom att använda kraftfulla spotlights under vattenytan får man en riktigt god belysning i hela poolen. Nuförtiden används dessutom ledbelysning även i poolen vilket gör det hela både mer miljövänligt och ekonomiskt för poolägaren.

Olika materialval

När det gäller poolbelysning finns det en hel del materialval att ta hänsyn till som har mer med designmedvetenhet att göra än säkerhet. De vanligaste materialen brukar vara rostfritt stål eller plast. Det finns också bronsbelysning som ger ett varmt och inbjudande sken runt om själva lampan. När man ska välja sin poolbelysning är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av pool det är man har tänkt sig eftersom det finns poolbelysning som är specifikt anpassad för olika pooltyper. Ett bra tips är att diskutera materialval med byggfirman som ska installera poolen eller diskutera med en poolexpert om man vill byta ut belysningen i en redan befintlig pool.

Placering

Belysningen placeras ofta precis ovanför vattenytan eller under den, men det finns också andra valmöjligheter. Man kan placera poolbelysningen i botten och välja om den ska vara inbyggd eller utanpåliggande. Det är dock svårare att ändra sig om man bygger in belysningen. De flesta väljer att placera sin poolbelysning utmed poolens långsidor, men har man en mindre pool kan det vara effektfullt att placera belysningen i alla fyra hörnen. När det gäller färgen väljer de flesta vit belysning men genom att välja en multifärgad LED-belysning kan man skifta färg efter humör och behov vilket kan skapa härliga effekter.

Bredvid poolen

Det är inte bara viktigt med belysning i poolen utan även runt om den. Genom att integrera poolen med resten av trädgården och använda rätt belysning ökar mysfaktorn markant. Området runt poolen kan ramas in med armaturer som även kan användas för att lysa upp en gångstig som förbinder poolen med såväl hus som uterum och trädgård.