Inredning – Lyckas med belysningen

Att inreda sitt hem är något som många tycker är väldigt roligt. Man använder sig av olika typer av möbler, tyger och dekorationer för att få till den rätta stämningen, men ändå är det något som känns fel. Hemmet är inte sådär mysigt som man skulle önska att det var. Någonting saknas. I de flesta fall är det då belysningen som man ska titta närmare på. Ett vanligt misstag är nämligen att bara fokusera på direkta prylar och glömma bort vikten av ljus och reflektioner. Med hjälp av flera olika typer av lampor kan du skapa ett snyggt hem på ett litet kick.

Bästa belysningstipsen

1. Idag är det väldigt vanligt att arbeta i det egna hemmet och arbetsljus är därmed nödvändigt. Ett riktigt bra arbetsljus ska inte blända dig, samtidigt som ljuset ska vara koncentrerat. Här ska du även ha möjlighet att kunna ställa om och in lampan på olika sätt.

2. Arbetsljus kan skapa starka kontraster och det är viktigt att du mjukar upp dessa. Det kan du t.ex. göra med hjälp av armaturer som har ett mjukare ljus som du kan reglera. Armaturer är vanligt förekommande i konferenslokaler och konferensrum. Att ha en konferens i hemmet är kanske inte så lyckat, men det finns grymma konferensrum i Stockholm som du kan använda dig av.

3. En golvlampa kan göra mycket för stämningen och belysningen i ett rum. Rekommenderat är att du använder dig av en lampa som är höj- och sänkbar så att du kan få ljus i hela rummet om så önskas.

4. Färgade lampskärmar kan ge ljuset olika nyanser. Väljer du en mörkare lampskärm blir ljuset naturligtvis också dovare. Detta kan t.ex. passa riktigt bra i ett babyrum.

5. Är rummet du inreder av mörkare karaktär behöver du också tillsätta mer ljus för att det ska kännas hemtrevligt. Jobba med mycket punktbelysning för rätt effekt.

6. Du kan göra mycket för ljuset med rätt typ av gardiner. Ljusa gardiner kommer t.ex. hjälpa dagsljuset att sprida sig bättre i rummet.

7. Visste du att inredningsexperter menar att du ska använda dig av mellan 5-10 olika ljuspunkter i ett och samma rum för att uppnå bäst resultat. Det kan t.ex. vara taklampa, bordslampor, fönsterlampa och arbetslampa.

8. Taklampan kan man i många fall skippa. Vill du inte ha det starka, kalla ljus som en taklampa ger kan fler och mindre lampor ge ett fint och jämt ljus i ditt hem.

9. Vill du framhäva saker i ditt hem? Använd dig av lampor. Det kan t.ex. vara växter, dekorationer, tavlor, speglar eller annat som du vill ska få synas lite extra.

10. Placera inte alla lampor på en och samma plats. Låt de stå i varierande hörn och höjd.