Bra att veta

Precis som det stora flertalet av hemmets alla projekt kräver även utomhusbelysningen en genomtänkt plan innan man sätter igång att köpa lampor och planlöst hänga ut lite här och var i trädgården. För att välja rätt belysning måste man först titta på trädgårdens och tomtens förutsättningar.

1. Skissa upp en plan

Var finns rabatter, träd, gångstigar, garage och eventuella uteplatser? Se till att markera eventuella ljuskällor på ritningen. Planen måste ta hänsyn till de möjligheter och fördelar som tomten har.

2. Rum i trädgården

Man måste inte anlita dyra trädgårdsarkitekter, i alla fall inte innan man själv har provat sig fram för att se om man kan läsa av trädgården och skapa egna små trädgårdsrum. Är det inget man är sugen på ska man naturligtvis vända sig till kunniga inom området för hjälp och inspiration. Genom att belysa och lysa upp olika saker i trädgården kan man skapa spännande djup och få känslan av att det finns väggar i mörkret. På detta sätt kan man belysa spaljéer, buskar, häcken intill grannen, träd, staket och husväggar.

3. Accentljus

För att skapa dramatiska och vackra effekter kan man välja att använda accentljus i trädgården. På detta sätt kan man med hjälp av solcellslampor och lågvoltsbelysning på ett både flexibelt, miljövänligt och ekonomiskt sätt förändra utemiljön efter tycke och smak. Man kan lysa upp vackra blommor i rabatten, ståtliga växter eller vackra krukor. Här kan man tänka på att jobba med olika sorters ljus, antigen bredare ljusspridning eller mindre strålar. Spotlights längs staket eller lekstuga fungerar fint i trädgården.

4. Balans

Ett bra tips för att skapa balans och harmoni i trädgården är att noggrant planera exakt vad som ska belysas. När man har skapat sig en bild av hur det ska se ut kan man prova med billiga solcellslampor och armaturer för att se hur de kan se ut i verkligheten. Då får man bland annat reda på om man behöver fler ljuskällor, hur blickfång och accentljus ser ut, om man ska satsa på att komplettera med stolplyktor eller fasadljus för mer djup, ljusstyrka eller höjd. Man kan också leta inspiration på nätet och använda olika rit- och designprogram för att hitta den rätta balansen.

5. Elektricitet

Visst kommer man långt med solcellsklampor men det kan vara skönt att ha elbelysning även i trädgården, inte minst med tanke på säkerheten. En upplyst trädgård med till exempel belysning med rörelsedetektor kan göra trädgården mindre intressant för eventuella inbrottstjuvar. Om man önskar elbelysning i trädgården är det klokt att ta hjälp av en fackman som kan se till att all installation utförs på ett säkert och korrekt sätt för att minimera både olycksrisker och eventuella eldsvådor som kan uppstå om man själv förösker dra ut el inifrån huset eller använder förlängningssladdar.