Inred hallen med rätt belysning

De flesta kan nog hålla med om att hallen är ett rum som är svårt att inreda och belysa. Det är vanligt att belysningen i hallen är otillräcklig, vilket gör att den varken är praktisk eller känns välkomnande. Här är balansen mellan möblering och ljussättning viktig och handlar främst om praktisk förvaring och mer än en ljuskälla.

Behovsplanering

Oavsett om man ska inreda sin hall för första gången eller ge den en välbehövlig omorganisering behöver man fundera igenom vilken funktion och känsla den ska ha. Önskar man en sittplats för att knyta skorna? Vill man ha en spegel och finns det tillräckligt med plats för kläder, skor och väskor? Vilka lampor vill man ha?

Bra att tänka på

När det gäller belysningen gör många misstaget att bara använda en ljuskälla i hallen och ofta är den för svag för att man både ska kunna se och hålla ordning. Det är heller inte behagligt med för skarpt ljus som bländar gästerna när de ska ta av och på sig i hallen. En god allmänbelysning i form av en taklampa med mjukt ljus och tillräcklig räckvidd gör att man ser ordentligt. Stämningseffekt uppnås med mindre punktljus som kan stå tända även när man inte befinner sig i hallen och skapar ett gott första intryck.