Ljuspunkter och trivsel

Man brukar säga att ett hem ska blanda max tre olika träslag i inredningen, detta för att undvika stilmässig dissonans. Men det är inte bara träslag och sagor som landar i siffran tre, även belysningen faller under detta magiska nummer. Det är nämligen så att ett rum av större storlek, tänk vardagsrum, bör har tre ljuspunkter för att uppnå ultimat trivselfaktor. De tre ljuspunkterna fördelas med fördel efter hörnen och vrån och de ska gärna variera i storlek på själva armaturen och spridning i ljussken.

En läslampa i ett hörn har en klar funktion, en trivsellampa i ett annat hörn kan varieras i oändligheter i och med att funktionen denna lampa fyller endast är mys. Här skulle den modiga kunna välja något spännande såsom en fotogenlampa i mindre stuk. En sådan lampa är både stilig och ytterst trevlig. Tänk bara på att hela tiden vara vaksam om du väljer levande ljus. Den tredje och sista lampan kan vara av större art men fortfarande med hög trivselfaktor, tips här är att inkludera en golvlampa med mjukt ljus. En golvlampa med skärm gjord av t.ex. rispapper eller liknande är ett perfekt val. För att betona mjukheten är en oval form, eller liknande, att föredra. Alla dessa ljuspunkter är alltså till för att skapa den ultimata mysbelysningen. Tänd den med fördel på morgonen innan solen stigit upp, definitivt på kvällen när mörkret smyger sig på.

Trots att alla goda ting är tre tåls det att klargöra att ett rum som till exempel ett vardagsrum bör ha en fjärde ljusarmatur utöver de som används som mysbelysning. För utan en ordentlig taklampa blir vintrarna här i Sverige ofantligt mörka. Här är såklart valmöjligheterna oändliga, kristallkrona, plafond eller en klotformad mittpunkt, du bestämmer. För det är det som är hela poängen med ljus och den trivsel det ger, det ska vara för dig.