Framhäv inredningen med belysning

Det är ingen idé att köpa snygga möbler och inredningsdetaljer om du inte har rätt belysning. Med fel belysning kan även den snyggaste soffan se tråkig ut. Här kan du läsa mer om hur du framhäver din inredning med lampor och ljus.

Väggbelysning

Ett vanligt inredningsmisstag är att bara ha en ljuskälla i rummet. Detta ljus kallas för allmänljus och utgörs ofta av en taklampa vars ljus är riktat nedåt. Det sprider ljus i större delen av rummet, men det ger inget riktat ljus på väggarna. Detta gör att vackra tapeter inte framhävs på bästa sätt. Snygga tapeter är mycket effektfulla för att skapa ett rätt atmosfär i hemmet. På https://www.familjetapeter.se/ hittar du massor med tapeter för alla inredningsstilar. För att förstärka stämningen som tapeten ger kan du rikta en lampa uppåt mot väggen. Dessa så kallade uplights ger dessutom en luftig känsla och en illusion av ett större rum eftersom de lyser upp mörka hörn.

Flera ljuskällor

För att ett rum ska vara både funktionellt och hemtrevligt behövs flera ljuskällor. Ju större rum, desto fler ljuskällor behövs. Det rekommenderade antalet brukar vara cirka 7-10 ljuskällor per rum, vilket är betydligt fler än vad många har.

Punktbelysning av vackra föremål

Tumregeln för att framhäva fina inredningsdetaljer är att punktbelysa dem. Rikta ljuset mot de föremål eller möbler som du gillar mest och vill visa upp. Det kan exempelvis vara ett fint bord, en tavla eller en vas.