Fjärrstyr belysningen hemma
Med dagens smarta hem och trådlösa teknik går det utmärkt att styra belysningen i sitt hem på ett flertal olika sätt. Kommer man hem i natten kan man fjärrstyra belysningen med antingen sin röst eller tända upp valda rum från sin mobiltelefon. Dagens teknik gör det egentligen oväsentligt var själva lysknappen sitter. Idag är det ingen science fiction att klappa med händerna för att tända ljuset i taket, det är bara fantasin som sätter gränserna. Våra traditionella sätt att belysa våra hem är på allvar på väg bort ifrån oss.
[IMAGE=bFkmZ4ctsBGl.jpg]
Hålla koll på förbrukning
Med ett fjärrstyrt system går det även att hålla koll på elförbrukningen över enstaka apparater och iscensätta ett eget ljusschema, där rummen tänds och släcks automatiskt. När AI (artificiell intelligens) på allvar kommer in i våra hem, kan systemet på egen hand lista ut när det är dags att tända upp belysningen både inne och ute. Idag är det även populärt med rörelsesensorer som registrerar då någon rör sig i rummet, kanske är belysningen något nedtonad då ingen befinner sig i rummet. Det här är alla lösningar som främst sparar på elenergin, men kan även användas för att komponera sin egen ljussättning hemma. Under de mörka vintermånaderna är det mysigt att kunna fokusera ljuset på olika delar i hemmet. Även inom filmbranschen använder många framstående produktionsbolag smart belysning, för att ha full kontroll över alla lampor i de olika scenerierna. Tekniken är nu så pass billig, att även privatpersoner kan använda samma möjligheter som proffsen på belysning. I samma takt som gamla elslukande glödlampor byts ut mot nya LED-varianter, hjälper fjärrstyrning till med att sänka elräkningarna enormt mycket, särskilt för husägare. Väljer man därtill ett smart elbolag som exempelvis Göta Energi har man alla förutsättningar för att göra plånboken riktigt glad och belåten.
Wifi räcker bra
Det räcker med en wifiuppkoppling hemma, för att kunna fjärrstyra sin belysning och det finns många olika system att välja mellan på marknaden. Att ta kontroll över belysningen medför också att man kan öka säkerheten betydligt. Som ett skydd mot inbrott, fungerar fjärrstyrd belysning utmärkt. Får man ändrade planer, kan man enkelt sätta på belysningen från distans, innan mörkret faller. Det bästa med den nya tekniken, är att systemet kommer att kunna lagra dina vanor, och lära sig hur de boende oftast vill att belysningen ska bete sig. Som en utökning av funktionerna, kan man även kontrollera att alla elapparater verkligen är avstängda, med ett par klick på mobiltelefonen. Detta är bra för att motverka brandrisken. Rörelsehindrade är också en målgrupp som har stor hjälp av att kunna fjärrstyra belysningen i sitt hem. Det blir enklare att röra sig i hemmet även för den som inte är rörelsehindrad, som i vissa situationer då man kan ha stor nytta av att kunna röststyra en lampa i exempelvis hallen. Långt borta är nu den tid, då man försöker träffa lysknappen med sin armbåge, då famnen är full av tvätt, ett sovande barn eller en tung flyttkartong.