Lek med ljus och skuggor

De flesta håller nog med om att all inredning handlar om att hitta en fin balans och harmoni mellan möbler, rum och belysning. Att få till den rätta atmosfären i ett rum är en inredares främsta uppgift samt att jobba med smarta lösningar. Belysning och inredning handlar mycket om en lek med ljus och skuggor samt med reflektioner och rymd. Inredningen kan inte vara utan belysning och det hela handlar nog om ett ömsesidigt beroende.

Speglar och ljus

Speglar och ljus kan ge utrymmet andra dimensioner och rätt använt kan denna kombination ge ett rum oanade möjligheter. Speglar kan till exempel hängas var som helst på väggen, i taket samt ha olika former. Dessutom kan en spegel även stå lutad mot väggen och flyttas omkring i jakten på det rätta ljuset. Ibland integreras speglar och belysning för att kombinationen är både praktisk och effektfull.

Det är viktigt i inredningssammanhang att komma ihåg att mörka ytor tenderar att absorbera ljus medan ljusa ytor helt enkelt reflekterar det. Ett mörkare rum behöver med andra ord fler ljuskällor för att kännas lika rymligt och välkomnande som ett ljust rum. På liknande sätt sprider ljusa och skira gardiner både ljuskällor och dagsljus medan mörka gardiner ger ett mer slutet intryck.

Mjuka övergångar

Belysning och inredning handlar i mångt och mycket om att skapa mjuka övergångar i mötet mellan ljus och skugga. Här är det viktigt att blanda allmänbelysning med olika sorters riktad belysning för att få ett jämnt och fint ljus. Det är heller inte fel att använda accentljus i inredningen oavsett om man använder sig av speglar eller inte. Att belysa tavlor, växter, skulpturer eller konst ger rummet karaktär. Det finstämda spelet mellan ljus och skuggor blir också betydligt mer intressant när man använder lampor i olika storlekar och i varierande höjdlägen.