Arbetsbelysning

Det är viktigt att använda sig av rätt belysning i arbetsrummet där man oftast utför arbete av olika slag som kan vara ansträngande för ögonen. Man behöver rätt ljus för att kunna se ordentligt och vare sig bli bländad eller sitta i skumt ljus. Ett tips som är oberoende av vilka lampor man väljer att ha i sitt arbetsrum är att se till att verkligen ta tillvara dagsljuset. Man får anpassa arbetsborden efter aktivitet samt efter var fönstren finns. Arbetar man på dator vill man undvika reflexer i skärmen medan man helst inte sitter i motljus om man målar eller syr på symaskin.

Skrivbordslampa

Man kan med fördel använda sig av en skrivbordslampa som ett komplement till en god allmänbelysning. Det finns ett stort utbud av skrivbordslampor på marknaden som kan justeras på olika sätt för att rikta ljuset och helst ge sidobelysning utan att man störs av själva ljuskällan eller att man placerar lampan så att man själv skuggar det man arbetar med. Skrivbordslampan räcker dock inte som ensam ljuskälla utan någon form av taklampa måste också finnas för att få optimalt arbetsljus. Det bästa med skrivbordslampan är att den är så mångsidig. Den kan vinklas nästan hursomhelst och den kan flyttas runt. Tillsammans med ett flyttbart arbetsbord har man med andra ord en flexibel och oslagbar arbetsrumskombination.

Lysrör

Man kan också ha sitt arbetsrum i till exempel garaget eller källaren beroende på vad man sysslar med. Här kan lysrör i taket vara en bra lösning att satsa på. Det går minst lika bra att montera upp lysrör på väggen. Ljuset är ofta både skarpt och jämnt samt fördelar sig över hela rummet. Med god arbetsbelysning bibehåller man såväl koncentration som syn.